Airplane ear - bolest uší v letadle

Máte rádi létání letadlem, ale vždy vás hned při vzletu začnou bolet uši a celý let máte tak zkažený? A víte proč k zaléhání uší a bolesti dochází?

 

Co je to airplane ear? 

Airplane ear (barotrauma uší, aerotitis media) je způsoben změnami okolního tlaku. Dochází k pocitu ucpaného ucha, poruchám sluchu - pískání či nedoslýchavosti, a bolesti.

Situace: jízda ve výtahu, při potápění, v letadle.

 

Jak k němu dochází?

Airplane ear se objeví v situaci, kdy tlak ve středním uchu a tlak okolí nejsou stejné. Pro tyto situace máme v uchu Eustachovu trubici, která s vyrovnáváním tlaků pomáhá. Eustachova trubice je asi 4 cm dlouhá a spojuje středoušní dutinu s nosohltanem (dýchací cesty). Za normálního stavu je trubice uzavřená, v případě potřeby se otevírá a pomáhá vyrovnávat tlak a tím ochraňuje středouší. 

Při přistávání či vzletu letadla dochází k velice rychlé změně tlaku a Eustachova trubice nezareaguje dostatečně rychle a vzniká airplane ear.

 

princip: 

 

 

 

 

 

První pomoc?

Polknutí či “fouknutí do zacpaného nosu”, protože při nich dochází k aktivaci svalů, které otevírají Eustachovu trubici.

 

Z tohoto důvodu může být spánek při vzletu či přistávání “rizikem”. Nejste totiž dostatečně vzhůru na to, abyste reflexně polykali a tlaky se tak hůře vyrovnávají.