Růžový říjen #pinkoctober

doba čtení: 8 minut

 

Růžový říjen #pinkoctober

Pokud jste u nás objednávali v průběhu října, možná jste si všimli, že se balíčky obarvily do růžova. Medikards se letos totiž připojuje k celosvětové akci #pinkoctober - růžovému říjnu.

Posledních 90 let se říjnu přisuzuje růžová barva a je měsícem boje proti rakovině prsu. Pokud se podaří zachytit nádor v rané fázi, šance na úplné vyléčení je velmi vysoká. Dostatečné povědomí o prevenci by tedy mohlo zachránit i váš život.

 

 

Rakovina prsu

”Rakovina vzniká nekontrolovatelným dělením buněk. Základem vzniku rakovinného bujení je mutace v DNA. Mutace může být způsobena několika faktory - genetickými predispozicemi, expozicí karcinogenům, ionizujícím zářením. Mutace genů narušuje jinak regulovatelný buněčný cyklus a buňky se začnou nekontrolovatelně dělit. Rakovinné buňky ztrácejí schopnost reagovat na signály pro růst a dělení. To znamená, že ať se organismus snaží, jak se snaží, není možné toto dělení nijak zastavit."

(více o tom, jak vzniká nádorové bujení naleznete ve článku Proč po chemoterapii vypadávají vlasy?)

 

Zhoubný nádor prsu je 2. nejčastěji diagnostikovanou rakovinou na světě a nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Představuje asi 20 % všech nádorů žen. Rakovina prsu se může v ojedinělých případech vyskytnou i u mužů (asi 0,2 % případů), a to zejména kolem 60. roku života. Výskyt nádoru prsu stále stoupá. Nejvíce pacientek se vyskytuje na Novém Zélandu (asi 100 případů na 100 000 obyvatel), v Severní Americe (asi 95 případů na 100 000 obyvatel) a v Severní Evropě (asi 90 případů na 100 000 obyvatel).

Prvním signálem, který by vás měl varovat, je nalezení bulky, otoku či zatuhnutí v prsu. Může se objevit i výtok z bradavky, vpáčení bradavky či různé jiné změny (změny na kůži, otok, změny v podpaždí - bolestivost, zduření, bulka). Ze začátku nemusí nádor nikterak bolet, proto je pochopitelné - a také nejvíce nebezpečné, že si ho pacient nemusí vůbec všimnout.

 

 

Anatomie prsu

Prs je párové vyklenutí na přední stěně hrudníku obsahující mléčnou žlázu (glandula mammae). Mléčné žlázy se člení do lalůčků(lobuli), kde se produkuje mléko. Z lobulů vedou mlékovody (ducti lactiferi), tenké kanálky, které vedou mléko z lalůčků k bradavce. Bradavka (mamilla) je místem ústí mlékovodů na povrch těla. Prs je chráněn vrstvou tukové tkáně, která dává prsu jeho tvar a objem. Prsní tkáň je také hustě protkána lymfatickými cévami, které vedou do lymfatických uzlin v podpaždí, krku a hrudníku.

 

 

Klasifikace a fáze onemocnění

Rakovina prsu je poměrně široký pojem a existuje několik druhů, které se liší podle místa vzniku. Rozlišujeme duktální karcinom postihující mlékovody a lobulární karcinom postihující mléčné žlázy. Dále je rozdělujeme na in situ (doslova přeloženo jako “na místě”), neinvazivní bez rozšíření do dalších tkání (bez metastáz) a invazivní, které prorůstají i do okolních tkání nebo jiných částí těla.

Prs můžeme pomyslně rozdělit na 4 kvadranty - horní zevní, horní vnitřní, dolní zevní a dolní vnitřní. Nejčastěji (50 %) se karcinom vyskytuje v horním zevním kvadrantu.

 

 

Rozeznáváme několik fází onemocnění dle velikosti a rozšíření nádoru:

rané stádium 0 - neinvazivní, in situ. Obvykle nemá žádné viditelné příznaky a diagnostikuje se náhodně při mamografii.

rané stádium 1 - neinvazivní, in situ. Nádor v průměru do 2 cm. Může být hmatatelný jako malá bulka.

pokročilejší stádium 2 - dochází k šíření do blízkých lymfatických uzlin (například v podpaždí). Nádor v průměru 2-5 cm. Objevuje se hmatatelná bulka v prsu nebo podpaždí. Objevují se i další příznaky jako změny tvaru a velikosti prsu, změny na pokožce (vpáčení bradavkyzarudnutí), možný výtok z bradavky. 

lokálně pokročilé stádium 3 - dochází k šíření do lymfatických uzlin v podpaždíklíční kosti nebo hrudníku. Nádor je v průměru větší než 5 cm. Objevuje se jako hmatatelnábolestivá bulka v prsu nebo podpaždí. Objevují se i další “agresivnější” příznaky jako vyrázné změny v kůži (zarudnutí, otok, zvrásnění připomínající pomerančovou kůru), výtok - i krvavý,  bolestivé lymfatické uzliny v podpaždí

metastatické stádium 4 - dochází k šíření do vzdálených orgánů těla (přítomnost metastáz) - do kostí, jater, plic, mozku. Příznaky záleží na místu rozšíření - bolesti kostí, dýchací obtíže, žloutenka, neurologické příznaky.

 

 

Rizikové faktory 

Jednoznačný “pachatel” onemocnění není znám. Příčinou většiny případů je působení následujících  rizikových faktorů. Největší riziko se vyskytuje u pacientek nad 45 let. Tato věková hranice se bohužel neustále snižuje a není výjimkou diagnostikovat nádor i u mladých pacientek.

 

*stále se zkoumá 

 

 

Prevence rakoviny prsu

Zásady prevence: “Sahej si na ně a choď pravidelně na mamografii.” - Loono.cz, MUDr. Zuzana Hajšmanová

Nejdůležitějšími částmi prevence jsou samovyšetření prsou, pravidelné prohlídky u gynekologa a vyšetření mamografem. 

*testování zvažte, pokud: máte v rodině příbuzné s rakovinou prsu nebo vaječníků, patříte do etnické skupiny Ashkenazi Židé, jste měl/a více různých typů rakoviny

 

Mamografie

Mamografie je radiologická metoda vyšetřování prsu (rentgenové vyšetření). Využívá rentgenové paprsky k vytvoření obrazů vnitřních struktur těla. Rentgenové paprsky jsou formou elektromagnetického záření s kratší vlnovou délkou než světlo - to umožňuje paprskům pronikat různými materiály, včetně měkkých tkání a kostí. Různé tkáně v těle absorbují rentgenové záření různým způsobem.

 

kosti - mají vysokou hustotu, absorbují více rentgenového záření, jeví se bíle

měkké tkáně (sval, tuk) - mají menší hustotu, absorbují méně rentgenového záření, jeví se šedě či tmavě

nádory - budou mít vyšší hustotu než okolní tkáň, objevují se jako nepravidelně tvarované hmoty, může se objevit cysta s tekutým obsahem (duchovým vzhledem)

 

 

 

Samovyšetření prsu

Samovyšetřovat by se mělo pravidelněkaždý měsíc (5. - 10. den od začátku menstruace). Vhodné načasování je důležité pro usnadnění vyšetření - prsa nejsou citlivá, jsou měkčí a bez napětí. Součástí by měl být pohled a následný pohmat. Na pohmat se vždy používají bříška 3 prstů opačné ruky (na levé prso pravou ruku, na pravé prso levou ruku).

 

A jak na to?

Pohled - sledujeme tvar prsu i bradavky velikost obou. Objevuje se zarudnutí, otok, prohlubně, výtok? Vypadají stejně jako minule? Něco nového? To samé poveďte poté znovu i se zvednutými rukami nad hlavou.

 

 

Pohmat - začněte povrchově a postupujte postupně do hloubky. Prso prohmatáváme od podpaždí a klíční kosti po dolní okraj (dolní okraj podprsenky). Nezapomeňte použít bříška tří prstů opačné ruky.

 

Pokud uvidíš nebo ucítíš nějaký z výše uvedených příznaků, hlavně nic nehledej na poradnách, fórech, eMiminu, ani nikde jinde. Objednej se co nejdřív ke gynekologovi (muži případně k praktickému lékaři) a oni se o tebe postarají.

 

 

 

Prevence je klíčová. Proto sdílej tento článek se svými přáteli a rodinou a pomoz nám zvýšit povědomí o prevenci rakoviny prsu. Společně můžeme udělat krok vpřed. Spolu jsme silnější.

 #růžovýříjen