Rhinitis medicamentosa - závislost na nosních sprejích

ZÁVISLOST NA NOSNÍCH SPREJÍCH

 

Proč je nutné dodržovat doporučené dávkování nosních sprejů (užívání maximálně po dobu 3-5 dnů)?

Během rýmy dochází k zánětu sliznice nosní dutiny. Sliznice je podrážděna viry, bakteriemi nebo jinými cizími předměty. Odpovědí imunitního systému je pak zvýšený průtok krve v této oblasti.

  

Proč se zvyšuje průtok krve?

Zvýšený průtok je součástí imunitní odpovědi těla. Pokud se do vašeho těla dostanou patogeny, tělo to zaregistruje. V tu chvíli se rozšíří cévy = vasodilatace. To umožňuje snazší průchod imunitním buňkám, které se v krvi nachází. Imunitní buňky pak bojují s patogeny.

 

 

 

Zvýšený průtok vede k rozšíření cév, to způsobuje zarudnutí a otok. S tím je spojen i pocit ucpaného nosu. V tuto chvíli je intuitivní sáhnout po spreji do nosu.

 

 

Nosní spreje dělíme do několika skupin, dle mechanismu působení:

1. Dekongesční spreje: obsahují vazokonstrikční látky, které zužují cévy v nosní sliznici a snižují otok, což pomáhá uvolnit dýchání (přináší okamžitou úlevu) - Olynth, Otrivin, Sinex vicks, Muconasal.

Dekongesční léčiva k lokální aplikaci najdete v lékarnách pod souhrnným označením R01A. Užívat dekongesční látky je možné ve formě sprejů i tabletek.

2. Antibiotické spreje: jsou určené k léčbě bakteriálních infekcí v nosní dutině (nepřináší okamžitou úlevu).

3. Hypotonické spreje: obsahují roztok s nižším osmotickým tlakem než tkáně v nosní dutině (roztok s nižším množstvím solí a minerálů než v nose), při aplikaci dojde k zvlhčení nosní sliznice a následnému pohodlnějšímu dýchání (nepřináší okamžitou úlevu) - Vincentka.

Při aplikaci spreje přichází hypotonický roztok do kontaktu se sliznicí. V důsledku nižšího osmotického tlaku začne voda proudit z nosní sliznice do spreje, což způsobí zvlhčení nosní sliznice. 

 

 

 

 

Kdy tedy vzniká závislost na nosních sprejích?

K závislosti dochází pouze u sprejů, které obsahují vazokonstrikční látky (například oxymetazolin nebo nafazolin) - obecně dekongesční spreje, a to pouze pokud je budete používat déle než 3 dny v kuse.

Dekongesční spreje zužují krevní cévy v nosní sliznici, tím se snižuje otok a ucpanost nosu, což umožňuje volněji dýchat.

 

 

Stupně závislosti: 

1. Rebound efekt: pokud po nějaké době přestanete užívat sprej, může se objevit rebound efekt (stejně jako u kterékoliv jiné závislosti) - nos bude permanentně oteklý, průchod vzduchu snížený - dýchaní obtížné. Objevuje se nutkání sprej používat neustále - i bez rýmy.

2. Poškození nosní sliznice: při dlouhodobém užívání nosního spreje díky rebound efektu, se poškodí nosní sliznice. To vede k chronické rýmě, problémům s dýcháním a deformaci nosní sliznice.

 

Jak se dá vyřešit závislost?

  • Nejjednodušším způsobem je přestat spreje používat. Návrat sliznice do původního stavu může trvat až 14 dní, po tuto dobu bude sliznice oteklá a dýchání bude obtížné

 

  • Léčba kortikoidy - mají protizánětlivý účinek a pomáhají zmírnit otok a podráždění nosní sliznice

 

  • Operace - je nutná pouze v extrémních případech, kdy je nosní sliznice deformována.