Proč ve snu nikomu neutečeš?

doba čtení: 4 minuty

 

 

Určitě jste zažili situaci, kdy ve snu před něčím nebo někým utíkáte. Ztěžknou vám nohy a nejste schopni s nimi ani pohnout, natož běhat. Jakýkoliv krok začne být bolestivý a ve výsledku se ani nehnete z místa. Když chcete křičet, nejde to. Jak je to možné?

 

 

 

STUDIUM SPÁNKU

 

Studování spánku je velice složité.  Spánek je subjektivní a je obtížné ho objektivně změřit. K monitorování můžeme využívat například EEG - elektroencefalografie.

Elektroencefalogram snímá elektrické potenciály z mozku z povrchu hlavy. Výsledkem jsou EEG křivky (velice podobné běžnému EKG - měření srdeční aktivity). Z křivek dokážeme rozlišit REM a nonREM spánek a zjistit různé poruchy CNS.

 

Alfa vlny (8-13 Hz) se vyskytují při relaxaci odpočinku - ve fázi, kdy na nic nemyslíme.

Beta vlny (13-30 Hz) jsou aktivní při podráždění → vyšší frekvence beta vln = zlost, nervozita, strach.

Theta vlny (4-8 Hz) se aktivují při hluboké relaxaci.

Delta vlny (1-4 Hz) se objevují ve stavu hlubokého spánku nebo v bezvědomí.

 

 

FÁZE SPÁNKU

Spánek je cyklický děj, při kterém se střídá nonREM a REM spánek. Spánek nonREM převažuje nad REM v poměru 4:1.

V průběhu života se poměr REM a nonREM spánku výrazně mění: u novorozenců tvoří REM fáze 80 % spánku, zatímco u dospělého přibližně 25 %.

 

 

REM spánek (rapid eye movement, rychlé pohyby očí) - fáze spánku charakterizovaná rychlými pohyby očí a intenzivní činností mozku. Dohromady trvá přibližně 2 hodiny. Během noci vstoupíte do REM fáze až pětkrát. Při REM spánku mozek zpracovává emoce a zapisuje si různé události do paměti.

nonREM spánek (no rapid eye movement, bez rychlého pohybu očí) - fáze spánku charakterizována synchronizovanou EEG aktivitou a utlumením všech vegetativních funkcí. Tělesná teplota je stabilní a svaly relaxované, krevní tlak klesá o 5-15 % a snižuje se frekvence srdečních stahů. Rozlišujeme různá stádia nonREM spánku dle tvrdosti spánku - lehký spánek, hluboký spánek

 

 

Při výzkumu spánku se používá EEG v kombinaci s dalšími metodami - záznam aktivity svalů (EMG), záznam pohybu očí (EOG), záznam srdeční aktivity (EKG), záznam dýchání - pohyby hrudníku a břicha.

 

 

 SPÁNKOVÁ LABORATOŘ

Pokud vám bude zjištěno podezření na spánkovou poruchu, budete posláni do spánkové laboratoře. Ve spánkové laboratoři se toho moc neděje: pacient přijde, usne, spí, probudí se, odejde.

Možné spánkové poruchy: nespavost, nadměrná spavost, náměsíčnost, noční můry, mluvení ze spaní, spánková apnoe a mnoho dalších.

 

Během spánku je pacient polepen přibližně 20 elektrodami pro EEG, EOG, EMG a EKG*. Nachází se na nohou, na bradě, kolem očí, za ušima, na čele, kolem spánků a na hrudníku. Přes břicho a hrudník má natažené pásy, které snímají pohyby dýchacích svalů.

*EEG = elektroencefalografie, EOG = elektrookulografie, EMG = elektromyografie, EKG = elektrokardiografie 

 

 

SPÁNKOVÁ PARALÝZA

 

Během spánku dochází k paralýze kosterních svalů. Paralýza je ochranný mechanismus našeho těla, který brání pohybu během spánku, aby se zabránilo možnému zranění. Nemůžeme tak například vyskočit z postele a vrazit pěstí do stěny. Paralýza nastupuje až při spánku.

U některých lidí se ale paralýza může vyskytovat i těsně před usnutím nebo po probuzení. Tento jev se nazývá spánková paralýza (obrna) a vyskytuje se u lidí s narušeným spánkovým cyklem - u lidí, kteří mají nepravidelný spánkový cyklus nebo trpí nespavostí.

 

 

  

Spánková paralýza (obrna) je porucha spánku objevující se mezi spánkem a bděním - z části ještě spíte, ale přitom jste již vzhůru. Vyskytuje se asi u 7 % populace. Dochází k přechodné ztrátě řeči a hybnosti a není možné pohnout končetinami či trupem nebo si zavolat o pomoc. Spánková paralýza je doprovázena strachem, který může být podpořen sluchovými či zrakovými halucinacemi (představami bytostí, které se zjeví například v rohu pokoje nebo přímo na posteli a koukají na vás). Ve spojení halucinací s nemožností pohybu je tato porucha více než děsivá.

 

 

 

 

A PROČ TEDY NEJSME SCHOPNI BĚHAT?

 

Lidský mozek kontroluje a koriguje spánek. V průběhu spánku nejsme schopni vykonávat mnoho činností - jíst, zpívat, křičet…Během spánku dochází i k paralýze kosterních svalů, což je proces známý jako REM atonie*. Během fáze spánku nazývané REM (rapid eye movement) jsou mozek a nervový systém velmi aktivní, zatímco kosterní svaly jsou ochromeny. Naše tělo si tímto způsobem zajišťuje neschopnost pohybu, který by mohl vést k úrazu v důsledku reakce na sen.

REM atonie je regulována oblastmi mozku, které kontrolují spánek a pohyb. Když se pokusíte pohybovat během REM spánku, mozek tyto signály potlačí a přeruší je a zabrání tak provedení pohybu. To znamená, že i když se snažíte rozběhnout (nebo jíst či křičet), tělo zůstane nehybné.

*atonie = ztráta napětí svaloviny, “a” (zápor) + “tonus” (napětí)