Proč mlaskání zastaví chrápání?

doba čtení: 4 minuty 

K lepšímu pochopení celého obsahu doporučuji pročtení článku o spánku jako takovém, kde jsou blíže vysvětleny pojmy, které se zde budou objevovat. Klikni zde.

 

Spánek je fascinující a do dnešního dne je kolem něj spousta otázek. Plno jevů je dosud neobjasněných a je otázkou, jestli vůbec někdy objasněny budou. Pojďme se blíže podívat na téma dnešního článku - chrápání:

 

 

Co je to chrápání a jak vzniká?

Během dne jsou dýchací cesty otevřené a průchod vzduchu není nijak omezený. Během spánku dochází k relaxaci tkání a svalů v ústech, hltanu a krku a dýchací cesty se zúží (nebo zcela zablokují). Zúžení brání normálnímu proudění vzduchu a vzniká chrapot, který je způsoben vibracemi měkkých tkání.

 

 

Kdo má větší předpoklad ke chrápání?

Muži: z anatomického hlediska mají muži užší krk, tím pádem mají přirozeně užší cestu pro vzduch.

Obézní: u obézních lidí dochází k usazování tuku v oblasti krku, zúžení dýchacích cest a tím pádem zde obtížněji prochází vzduch.

Uživatelé alkoholu: po konzumaci alkoholu dochází k relaxaci svalů a tím k podpoře chrapotu.

Kuřáci: kouření ovlivňuje lidské tělo v mnoha věcech a jednou z nich je i narušení řasinkového epitelu a zduření dýchacích cest. Cesta pro vzduch je užší než u nekuřáků.

Starší lidé: v průběhu života dochází k postupnému povolování krčních svalů - zúžení dýchací trubice. 

 

Pomůže mlaskání. Proč?

Nehledejte v tom žádnou magii. Vysvětlení je možná jednodušší než jste si mysleli.

Mlaskáním dokážete člověka pouze lehce vzbudit. Jakmile nejste v hlubokém nonREM spánkuaktivují se svaly, které byly v paralýze (paralýza, zjednodušeně řečeno, chrání naše tělo při spánku - abychom si neublížili). Dojde k aktivaci svalů krku a tím k rozšíření dýchacích cest a chrapot skončí - nebo alespoň dočasně. Když se svaly po usnutí opět dostanou do paralýzy, chrápání znovu začne.

Mlaskání funguje a je tzv. první pomocí, ale určitě to není dlouhodobé řešení.

 

 

A je tedy možné se chrápání nějak zbavit? 

Je. V první řadě se musí přijít na původ chrápání a u toho se nevyhnete spánkové laboratoři. Léčba se poté odvíjí dle zjištěné příčiny. V dnešní době máme hned několik možností, jak chrapot řešit.

 

Změna životního stylu: v některých případech je nejjednodušším řešením změnit návyky: snížit hmotnostomezit alkohol (zejména těsně před spaním), změnit pozici spánku či přestat kouřit.

 

Pomůcky proti chrápání: nejčastější se používají CPAP maska či ústní pomůcky.

CPAP maska: používá se při onemocnění spánkovou apnoe. Ta se projevuje opakovanými zástavami dechu během spánku. Pacient musí mít nasazenou masku po celou dobu spánku každý den. Maska je připojena k CPAP přístroji, který do masky dodává stlačený vzduch. Stlačený vzduch má vyšší tlak, který zabraňuje relaxaci dýchacích cest - nedovolí vibrační zvuky.

 

CPAP = continous positive airway pressure (neboli kontinuální přetlak v dýchacích cestách)

Man laying in bed with a CPAP mask on.

 

ústní pomůcky: jedná se o pomůcku, která se lehce podobá rovnátkům. Skládá se ze 2 částí - jedna na dolní čelist, druhá na horní čelist. Pomůcka se vloží do úst a následně drží uzavřená ústa a spodní čelist tlačí dopředu (o pár milimetrů). Posunutím dolní čelisti se zabraňuje zborcení dýchacích cest.

 anti snoring device

Chirurgické zákroky:

maxilo-mandibulární předsun: předsunutí spodní čelisti o pár mililitrů dopředu brání kolapsu dýchacích cest.

laserová palatoplastika: zákrok je nebolestivý a trvá 20 minut. Při operaci je odstraňována nadbytečná tkáň měkkého patra laserem.

 

zdroje obrázků: devonshirehousedental.co.uk, www.yourcaremedicalsupply.com,