Mýty o lidském těle

doba čtení: 3 minuty

 

V průběhu historie bylo fungování lidského těla vždy záhadou. Od starověku po dnešní den se kolem něj vytvořila řada pověr. Mýty nám často utkvějí v paměti a ani by Vás nenapadlo, že to může být trochu jinak. Po dočtení tohoto článku buďte připraveni na přehodnocení toho, co jste možná dosud považovali za fakt.

 

 

SOUVISEJÍ SPOLU TETANUS A REZ?

mýtus:

Rez je původcem Tetanu.

 

fakt:

Tetanus je onemocnění, které způsobuje bakterie Clostridium tetani. Clostridium je anaerobní bakterie vyskytující se zejména v kontaminované půdě. Tetanus se projevuje křečemi. Bez léčby končí smrtí.

Tetanus se často dává do souvislosti se rzí, zejména rezavými hřebíky. Tento názor je ale poněkud zavádějící. Rezavé předměty se většinou nacházejí venku, na místech s výskytem anaerobních bakterií (například v půdě).  Samotná rez nemůže způsobit tetanus a ani neobsahuje více bakterie Clostridium tetani než jiné materiály. Původcem bakterie je právě kontaminovaná půda.

Je třeba dávat si pozor na manipulaci s rezavými předměty, ale určitě není nutné obávat se rzi jako takové. Původcem nemoci není rez, ale bakterie Clostridium tetani.

 

 

KOLIK MÁME SMYSLŮ?

mýtus:

Smyslů máme 5: chuť, čich, sluch, hmat a zrak. Z toho vychází i spojení "mít všech pět pohromadě".

 

fakt:

Smysl je schopnost organismu přijímat určitý druh informace z okolí. Příjem informace je zpracováván orgánem, který se nazývá smyslový orgán. Smyslové orgány vždy obsahují smyslové buňky, které jsou napojeny na nervová vlákna.

Rozlišujeme 5 základních lidských smyslů: chuť, čich, sluch, hmat a zrak. V kolektivním vědomí je těchto 5 smyslů chybně považováno za jediné. Naše tělo je ale schopné registrovat i teplotu, čas, magnetické pole, rovnováhu, dotek a bolest.

Mezi smysly lidského těla řadíme kromě těch základních itermocepce (teplota), nocicepce (bolest), mechanocepce (dotek), propriocepce (pozice a pohyby), chemorecepce (chemické podněty), elektrocepce (elektrické pole)

 

 

JAK JE TO SE ŽRALOKEM A LIDSKOU KRVÍ?

mýtus:

Žralok dokáže ucítit kapku lidské krve na míle daleko.

 

fakt:

Žraloci mají výborně vyvinutý smysl čichu. V jejich nozdrách se nachází čichové orgány - ampulli Lorenzini. Žraloci s nimi dokáží rozpoznat slanost vody, změnu teploty, hloubku a elektrické impulzy, které vysílají jiní živočichové. Schopnost detekce elektrických impulzů využívají při lovu.

Za opravdu dobrých podmínek jsou žraloci schopni detekovat přibližně jednu kapku krve v malém plaveckém bazénu. To ale neodpovídá vzdálenosti několika mil. Udává se, že kapku krve dokáže žralok ucítit přibližně na 1/4 kilometru a ne dál. Navíc, žraloci nejsou přirozeně přitahováni lidskou krví.

Bát se útoku žraloka z důvodu krvácení ze záděry (nebo podobného krvácení) opravdu není nutné.