Lék na cokoliv? Thalidomid.

 

THALIDOMID
největší katastrofa dějin medicíny

Thalidomid, lék na zklidnění a nevolnost, lék, co vyřeší vše, včetně těhotenských potíží. Prodával se pod názvem Contergan. Vyvinula ho německá farmaceutická firma Grünenthal. Prodával se v 80 zemích světa bez předpisu a měl velký úspěch. V té době to byl 2. nejprodávanější lék, hned po paralenu. V Česku se lék (naštěstí) neprodával.

 

Během 4 let na trhu připrail o život čtvrt milionu dětí. Ty, které to přežily, se rodily bez končetin nebo se závažnými poruchami. 5/6 thalidomidových dětí skončilo potratem.

Do dnešního dne žije přibližně 5 000 thalidomidových dětí.

 

Zdroj: reflex.cz

 

Stačila jediná pilulka v době těhotenství a dítě neslo následky. Thalidomid působí jako sedativum, ovlivňuje neurotransmitery v mozku, což má za následek uklidnění. Vypíná určitě geny pro růst a vývoj končetin - omezuje vývoj cév, a to narušuje vývoj kostí.

 

 

NAROZENÉ DĚTI BYLY (A JSOU):

 

 Zdroj: abc.net.au

PROČ BYL THALIDOMID VŮBEC NA TRHU?

V této době ještě neprobíhaly klinické studie a regulace léků prakticky neexistovala. Thalidomid nebyl před prodejem nijak testován.


To je také důvod, proč trvalo tak dlouho přijít na to, proč je najednou tolik potratů a proč se rodí děti bez končetin. Než se lék stáhl z prodeje uplynuly 4 roky.

 

 

CO JE S THALIDOMIDEM DNES?

Thalidomid je stále používáný lék. Využívá se na léčbu myelomů (nádorů), Crohnovy choroby nebo HIV. Jeho užívání je pečlivě monitorováno.

 

 

ČÍ JE TO VINA?

V roce 1968 začal soudní proces a několik členů firmy Grünenthal bylo obviněno za zabití a ublížení na zdraví z nedbalosti. Soud skončil v roce 1970 bez zjištění viny (a do dnešního dne nebyl nikdo shledán vinným).

Omluva ze strany Grünenthal přišla až v roce 2012. Byla to první a poslední oficiální omluva, nicméně společnost nepřiznala vinu a trvá na tom, že vše proběhlo dle strandardů.

“Jménem společnosti Grunenthal a všech zaměstnanců bych rád při této dnešní vzpomínkové chvíli využil příležitosti a vyjádřil naši upřímnou lítost nad následky Thalidomidu a naši hlubokou soustrast všem postiženým, jejich matkám a jejich rodinám. Vidíme jak fyzický, tak emocionální stres, který postižení, jejich rodiny a zejména jejich matky museli kvůli Thalidomidu trpět a stále musí snášet den za dnem. Omlouváme se také za to, že jsme k Vám již téměř 50 let nenašli cestu. Místo toho jsme mlčeli a je nám to velmi líto."

mezi první obětí a omluvou uplynulo 56 let

 

Jako omluvu připravila společnost Grunenthal také “pomník”, do kterého investovala 5 000 eur. Bronzová socha představuje dítě bez rukou se zdeformovanýma nohama. Socha je vystavena v Německu ve městě Stolberg. Autorem je  Bonifatius Stirnberg, který se inspiroval postiženou dcerou jednoho z přátel.

Zdroj: theage.com.au

 

VŠECHNO ZLÉ JE K NĚČEMU DOBRÉ..

Díky Thalidomidové aféře se zcela změnil způsob testování nových léků. Probíhá v několika fázích - výzkum, preklinické a klinické testy, včetně testování na dobrovolnících a monitorování na pacientech. Thalidomid také pomohl objasnit odlišnou reakci druhů na léky (myši reagují na léky jinak než lidé).