Knihy, co mají grády

Jakmile se stanete studentem medicíny, změní se vše, na co jste byli zvyklí na střední škole. Musíte se zorientovat v SISu, v zápisu předmětů, v budovách fakulty, v oslovování vyučujících a v neposlední řadě i ve studijních materiálech. Zápisky z přednášek a odborné knihy se Vám pomalu hromadí na stole a Vám nezbývá než počítat, kolik z nich reálně zvládnete přečíst. V moři doporučené literatury se každoročně ztratí nejeden student.  

Je tedy důležité zvolit správný směr a kvalitní podklady. Proto bych Vám v tomto článku ráda představila několik knih, které pro Vás budou v prvním ročníku nezbytné. Jedním z nejdůležitějších průvodců ve vašem studiu bude například nakladatelství Grada. 


 

Anatomie 1

Prof. MUDr. Radomír Čihák, DrSc.

Kniha je součástí vícedílného didaktického celku, který u nás dosud nebyl ve své odborné úrovni překonán a který je již mnoho let žádán jak fakultami, tak klinickými pracovišti. Vzhledem k trvalému zájmu autoři dílo stále doplňují o nové poznatky v oboru.

Všechny díly jsou bohatě barevně ilustrovány originálními vyobrazeními v celkovém počtu 1400, která se často skládají z několika kreseb.

 

 

 

Anatomie 2

Prof. MUDr. Radomír Čihák, DrSc.

Kniha je součástí vícedílného didaktického celku, který u nás dosud nebyl ve své odborné úrovni překonán a který je již mnoho let žádán jak fakultami, tak klinickými pracovišti. Vzhledem k trvalému zájmu autoři dílo stále doplňují o nové poznatky v oboru.

Všechny díly jsou bohatě barevně ilustrovány originálními vyobrazeními v celkovém počtu 1400, která se často skládají z několika kreseb.

 

 

Anatomie 3

Prof. MUDr. Radomír Čihák, DrSc.

Kniha je součástí vícedílného didaktického celku, který u nás dosud nebyl ve své odborné úrovni překonán a který je již mnoho let žádán jak fakultami, tak klinickými pracovišti. Vzhledem k trvalému zájmu autoři dílo stále doplňují o nové poznatky v oboru.

Všechny díly jsou bohatě barevně ilustrovány originálními vyobrazeními v celkovém počtu 1400, která se často skládají z několika kreseb.

 

Čiháci jsou jednou z nejvíce doporučovaných anatomických učebnic a není se čemu divit. Kniha je velice detailní, to se mi jeví i jako plus, tak i minus. Kdykoliv si s něčím nevíte rady, na 100 % to najdete právě v Čihákovi. Problematické kapitoly jsou zde velice dobře vysvětleny. Některé jsou ale naopak zbytečně obsáhlé. Kniha obsahuje nádherné názorné ilustrace, které jsou její největší předností. Tato kniha by určitě neměla chybět na poličce budoucího lékaře.


 

Memorix Anatomie

Radovan Hudák

Anatomii se nestačí jenom jednou naučit, je potřeba si ji tisíckrát zopakovat, aby se informace propojily a uložily v neuronových sítích mozkových hemisfér. Na rozdíl od jiných učebnic je Memorix vytvořen tak, aby čtenářům co nejvíce zjednodušil a urychlil učení tisíců anatomických struktur tím, že je propojuje do přehledného celku. Obecná, speciální i topografická anatomie jsou systematicky popsané na 600 stránkách, přičemž jejich strukturovaný text je obohacen o 1500 obrázků a schémat. Tisíce klinických poznámek vysvětlují důležitost jednotlivých struktur a orgánů, takže čtenář se nejenom rychle a efektivně naučí základní anatomii, ale je schopen nabyté informace využít i v klinické praxi.

 

Memorix je velice jednoduše uspořádaná intuitivní kniha. Mně nejvíce pomohla při studiu kostí a svalů, při následném studiu orgánových soustav je ale nutné pracovat i s detailnějšími knihami. Nicméně pro základní orientaci v tématickém celku je to perfektní volba. 


 

Atlas anatomie člověka I. a II.

Grim Miloš, Naňka Ondřej, Helekal Ivan

V prvním dílu atlasu je obsaženo 476 ilustrací anatomie horní a dolní končetiny a stěny trupu. Vždy je uveden nejprve skelet, pak jeho spoje a klouby, dále svaly a nakonec poloha a průběh nervů a cév v rámci topografické anatomie. Atlas tvoří anatomické obrazy a schémata (413) a snímky (63) pořízené některou ze zobrazovacích metod (RTG, CT, MRI).
Anatomické útvary jsou popsány v mezinárodní Terminologia Anatomica (1998) a každou ilustraci doprovází vysvětlující text v latině, češtině a angličtině. Je připojen slovník nejčastějších latinských anatomických termínů a jejich překlad do češtiny a angličtiny. 

Druhý díl se zabývá strukturami hlavy a krku, orgány hrudní, břišní a pánevní dutiny, centrálním nervovým systémem a smyslovými orgány. Anatomické struktury ilustruje více než 800 obrázků, z nichž čtvrtinu tvoří snímky ze zobrazovacích metod (RTG, CT, MRI). Anatomické útvary jsou popsány v mezinárodní Terminologia Anatomica (1998) a každou ilustraci doprovází vysvětlující text v latině, češtině a angličtině. Je připojen slovník nejčastějších latinských anatomických termínů a jejich překlad do češtiny a angličtiny. 

Barvy použité pro ilustrace v tomto atlasu prošly před tiskem rozsáhlým procesem výběru a vizuální kontroly a byly citlivě zvoleny tak, aby bylo při studiu dosahováno maximálního didaktického efektu, a tedy i účelného propojení s další klinickou praxí čtenáře. Publikace tak disponuje přidanou hodnotou oproti atlasům zpracovaným barevně výrazněji či na druhé straně fotografickým atlasům.

 

Tento anatomický atlas představuje skvělý zdroj ilustrací pro studium anatomie. Je přehledný a obsahuje detailní popisy. Pomohl mi porozumět některým problematickým tématům. Celkově vám pomůže získat přehled o organizaci lidského těla a 3D pohled na věc.


 

Anatomie Člověka

Chihiro Yokochi

Pro pochopení stavby lidského těla jsou naprosto nezbytné preparáty darovaných lidských těl nebo jejich fotografické obrazy. Jsou-li tyto fotografie navíc sestaveny do obsáhlého anatomického atlasu, stávají se velkým přínosem pro studium každého studenta medicíny, jakož i nezbytným manuálem vystudovaného lékaře. Anatomický fotografický atlas autorského tria Rohen – Yokochi – Lütjen-Drecoll je celosvětovým bestsellerem, protože je unikátní v mnoha ohledech: mistrovské zobrazení preparátů s vysokou přesností v jedinečném estetickém podání na více jak 1200 fotografiích autentické fotografické podání barev, struktur a prostor odpovídá skutečným proporcím lidských těl vynikající didaktická úprava anatomického preparátu s doplňujícími schématy a přehlednými legendami zdůraznění funkčních souvislostí jednotlivých orgánů a orgánových systémů preparační zobrazení topografické anatomie ve vrstvách „z povrchu do hloubky“ zobrazení spojená s povrchovou anatomií jednotlivých krajin těla důsledný zřetel na klinickou stránku s četnými novými snímky pořízenými nejrozmanitějšími zobrazovacími metodami (např. MRI a CT) Český překlad 9. vydání vytvořila trojice lékařů a anatomů Hudák – Kachlík – Novysedlák, kteří se dlouhodobě věnují jak systémové a topografické anatomii, tak i anatomii klinické, operační a palpační.

 

Yokochiho atlas je snad nejdražší knížka, kterou si na medicíně můžete pořídit. I z tohoto důvodu jsou v knihovnách vždy rozebrané jako první. Neexistuje žádná kniha této podobná, Yokochi je trefa do černého. Tento atlas obsahuje nafocené preparáty darovaných těl, kde je všechno vidět přesně tak, jak uvidíte na pitevnách. Brzy zjistíte, že to s kreslenými atlasy nemá "nic" společného a budete rádi, že jste si tuto knihu pořídili.


 

Feneisův obrazový slovník anatomie

Dauber Wolfgang

Kniha je ideální příručkou pro přípravu na zkoušku či při potřebě rychle si některý anatomický pojem objasnit,
Kniha je mimořádně přínosná a důležitá pro studenty medicíny a stomatologie, lékaře, vědecké pracovníky a také pro všechny, kteří ke své práci potřebují znalost správných anatomických odborných pojmů.

 

Feneisův obrazový slovník je stará klasika, která zaujme hned na první pohled. Atlas je velice intuitivní - na levé půlce stránky najdete popisy s krátkými vysvětlivkami, na pravé půlce jsou nákresy samotných anatomických struktur. V atlase je díky tomuto uspořádání možné rychle vyhledávat přesně to, co potřebujete.


 

Atlas topografické anatomie

 
Z originálu „Atlas der topografischen Anatomie“ vydaného nakladatelstvím Georg Thieme Verlag, přeložil Josef Stingl. „Chirurg bez anatomie je roven krtkovi: pracuje ve tmě a jeho dílem jsou – kopečky hlíny“. Tuto větu adresoval svým současníkům německý chirurg F. Tiedemann. Proto je tato celobarevná publikace nezbytnou pomůckou pro chirurga k ověření prostorových vztahů útvarů v krajině, v níž bude operovat. Na rozdíl od podrobných velkých učebnic a atlasů je tento atlas velice instruktivní a sdělný, neboť tvůrci knihy dokázali vyzdvihnout to, co je pro operatéra nezbytné. Kniha obsahuje 315 barevných a 115 černobílých obrázků.

 

Topografická anatomie vás bohužel nemine. Není to moc oblíbená kapitola, ale Atlas topografické anatomie od Platzera vám ji pomůže zdolat. Je skvěle uspořádán -  je rozdělen na krajiny těla, každá obsahuje stručný popis a náčrty. Barevně je pak zvýrazněné to nejdůležitější, co si z daného schématu mate odnést.


 

Funkční anatomie

 
 
Funkční anatomie je koncipována jako moderní základní interdisciplinární morfologický text určený pro široký okruh studentů několika fakult a dalších škol. Koncepce funkční anatomie člověka vychází z provázanosti struktury a funkce lidského těla a dovoluje hned na počátku studia chápat kauzalitu vývoje, stavby a funkčních projevů orgánových systémů.

 

Pokud se anatomii nechcete jen drtit nazpaměť jako básničku a chcete i trochu porozumět procesu fungování lidského těla, pořiďte si Funkční anatomii. Tato kniha je doplňkovým materiálem ke studiu (pouze pro anatomické nadšence). Obsahuje základní popisy struktur, obrázky a oproti jiným anatomickým učebnicím se okrajově věnuje i fyziologii.


 

Netterův anatomický atlas člověka 

Frank H. Netter
 
Světový bestseller - pro svou dokonalou názornost a srozumitelnost ideální pro studium anatomie.
Známý, ve světě nejžádanější a léty prověřený ilustrovaný anatomický atlas, který je oblíben jak u studentů medicíny, tak u jejich vyučujících. Učebnice obsahuje 531 barevných anatomických tabulí, každá kapitola je doplněna i tabulkami svalů. Vynikající a názorné ilustrace téměř posunují tuto knihu od učebnice anatomie k uměleckému dílu. Nově aktualizováno, překlad 6. vydání.

 

Netterův anatomický atlas člověka je světově uznávaným atlasem, který byl přeložen již do 16 jazyků. Ilustrace jsou jasné, realistické a vědecké. Kniha vám dá skutečnou představu o vzhledu lidského těla. Atlas navíc obsahuje i přehledné tabulky, které shrnují jednotlivé kapitoly a slouží jako skvělá pomůcka při učení. Jedinou nevýhodou tohoto atlasu je absence detailnějších popisů. Počítejte s tím, že je to bichle, která obsahuje 800 stran - nosit v batohu si ji asi nebudete. 


 

S velkou radostí vám můžeme oznámit, že jsme navázali spolupráci s nakladatelstvím Grada, v rámci které nám byla poskytnuta jedna z výše zmíněných knih - Anatomie 1. Tu by měl mít opravdu každý medik, jak ve své poličce, tak i v hlavě. A jelikož už mám prvák za sebou, Čiháka jsem přečetla popředu, pozadu i vzhůru nohama a jednu Anatomii 1 už na poličce mám, rozhodla jsem se, že knihu věnuji někomu z vás.

Více informací naleznete na profilu @medikards.