Jak se zdravě opálit?

Na internetu se často, zejména před létem, setkáte s reklamou na zdravé a bezpečné opálení. Existuje ale něco jako bezpečné opalování? A proč se vlastně opalujeme?

 

JAK VZNIKÁ OPÁLENÍ?

Mnoho lidí má představu, že se naše pokožka na přímém slunečním záření upeče a zhnědne podobně jako kuře v troubě a že sluneční paprsky obarvují kůži. Opálení kůže funguje ale zcela na jiném principu.

V procesu opálení hraje zásadní roli tmavý pigment melanin. Melanin je produkovaný speciálními buňkami melanocyty, které se nacházejí v pokožce. Melanocyty se vyznačují charakteristickými výběžky, pomocí kterých dopravují melanin přímo do pokožky a ten pak způsobí tmavé zabarvení pleti


 

 

K čemu ten melanin máme?

Při opalování vystavujeme tělo přímému UV záření (ultraviolet). UV záření je elektromagnetické záření s vlnovou délkou kratší než má viditelné světlo (pod 400 nm) a je pro lidské oko neviditelné. Zdrojem UV záření je například přímý sluneční svit. UV záření nám sice zčásti napomáhá, například k tvorbě vitaminu D, nicméně v našem těle vyvolává i řadu jiných chemických a biologických reakcí a je pro naše tělo karcinogenem. Naštěstí existuje způsob, jakým se před karcinogenním UV zářením naše pokožka alespoň z části chrání.

Po vystavení pokožky UV záření se začne produkovat melanin, protože má schopnost pohlcovat UV záření. Melanin začne naši pokožku před účinky UV záření chránit a vytvoří jakousi bariéru. S produkcí melaninu začne pokožka tmavnout.

  

 

 

TYPY UV ZÁŘENÍ

UVA záření (A = aging) - tvoří 95 % slunečních paprsků, které dopadají na zemský povrch. Nezpůsobuje opálení, ale způsobuje viditelné stárnutí kůže (tvorba vrásek). Dříve bylo považováno za neškodné, protože nezpůsobuje přímé poškození DNA. Dává vzniku kyslíkových radikálů, což jsou extrémně reaktivní částice a reagují se vším, co jim přijde do cesty. Reagují tak například i s DNA a způsobí její poškození.

UVB záření (B = burn) - tvoří 5 % slunečních paprsků. Způsobují opálení spáleniny. Obecně je považováno za více škodlivé a poškozuje DNA přímou cestou, neboli působí jako mutagen.

 

UV ZÁŘENÍ JAKO MUTAGEN

UV záření působí  jako mutagen, což znamená, že může způsobit změny DNA a zavinit tak mutaci. Jak?

Tvorbou špatných spojení. UV záření má dostatek energie na to, aby způsobilo tvorbu nových vazeb - mohou se tak spojit sousední molekuly DNA a vznikají abnormality, které narušují správnou funkci DNA, a to zejména při procesu proteosyntézy. Při tvorbě nového proteinu z chybné DNA totiž vznikají nefunkční nebo zcela mutované proteiny, které mohou vést k rozvoji rakovinného bujení.


 

 

UV ZÁŘENÍ A JEHO DOPAD NA LIDSKÉ TĚLO

UV záření má významný vliv na lidský organismus, a to jak pozitivní, tak negativní.

 

pozitivní účinky:

Podíl na tvorbě vitaminu D - při vystavení UV záření se spouští syntéza vitaminu D.

Využití pro terapeutické účely - terapie kožních onemocnění - například lupénky nebo vitiligo.

Dezinfekcesterilizace.

 

negativní účinky:

Riziko vzniku rakoviny kůže - UV záření způsobuje zvýšenou pravděpodobnost mutací v DNA.

Poškození pokožky - spálení pokožky, předčasné stárnutí kůže, vrásky a stařecké skvrny.

Poškození očí - fotokeratitida (zánět rohovky), šedý zákal, poškození sítnice a následné poškození zraku.

Potlačení imunitního systému - UV záření mění imunitní odpověď na antigeny cizorodých částic.

 

 Nedávno prolétla internetem tato fotografie. Jedná se o 69 letého řidiče kamionu, který byl po dobu 28 let vystavován slunečnímu záření pouze na jedné straně obličeje. Sluneční paprsky pronikaly skrz okno pouze na levou stranu obličeje, pravá část byla vždy ve stínu a zůstala relativně nepoškozena. Fotografie názorně ukazuje, jakým způsobem dokáže UV záření poničit pokožku.

 

 

 

ZAJÍMAVOSTI O SOLÁRKÁCH

 

 

ZÁVĚREM

tohoto článku Vám odpovím na otázku z úvodu. Ne, opravdu neexistuje nic jako zdravé opalování.