Doping - rychleji, silněji, lépe

DOPING - RYCHLEJI, SILNĚJI, LÉPE

Ale za jakou cenu?

 

Letní olympijské hry 2024 v Paříži jsou již za dveřmi a v dnešním článku vám tématicky přiblížím doping. Je přirozené, že každý by chtěl být nejlepší, nejrychlejší a nejsilnější a proto historie dopingu sahá již do začátků olympijských her. Největší zlom dopingu, co se olympijských her týče, přišel na olympiádě v Římě v roce 1960 smrtí dánského cyklisty Knuda Enemarka Jensena. Jensen dlouhodobě užíval amfetamin. Poslední závod již nedokončil a doping dopomohl k jeho smrti. Smrtí Jensena se zavádí první antidopingová opatření.

původní fotografie z roku 1960 - Jensen ležící na silnici po pádu z kola

 

DOPING

Doping je označení pro používání látek či metod (či zneužívání léků) za účelem zvýšení výkonu, zvýšení podílu svalové hmoty či urychlení regenerace po výkonu.  Za doping ve sportu se považuje zjištěná přítomnost zakázaných látek v tělních tekutinách sportovce a použití zakázaných dopingových metod. Přičemž za porušení antidopingových pravidel se považuje i pouhý pokus o použití zakázané látky.

 

Existují nějaké výjimky dopingu? Ano.

TERAPEUTICKÁ VÝJIMKA (TUE)

Některé nemoci či stavy se mohou léčit dopingovými látkami. Běžný sportovec nesmí při používání těchto látek nastoupit ani začít trénovat na závod, dokud daná látka z těla nezmizí. V některých situacích může být ale udělena výjimka a sportovec může závodit i s "dopingem". 

Jedním z běžných případů pro zažádání o TUE je onemocnění astma. Astmatičtí pacienti potřebují používat inhalátory obsahující kortikosteroidy, které jsou zařazeny do seznamu zakázaných látek.

 

 

Zakázané látky se dělí na Zakázané Při soutěži, které se nesmí užívat v období: půlnoc dne předcházejícího soutěži - konec soutěže, a Zakázané stále, které jsou zakázany i mimo soutěž.

Na seznam zakázaných látek ke dni 1. ledna 2024 se můžete podívat zde.

 

 

a) LÁTKY ZAKÁZANÉ STÁLE

 

ANABOLICKÉ LÁTKY - STEROIDY

Anabolické steroidy jsou fyziologické, tělu přirozené, látky podporující tvorbu bílkovin a ovlivňující vývoj a funkci mužských pohlavních znaků. Tyto látky jsou podobné mužskému pohlavnímu hormonu testosteronuV medicíně se používají po úrazech pro lepší hojení svalů a kostí, při popáleninách, po operacích a při imunitní nedostatečnosti při HIV.

Steroidy jsou často zneužívány ve sportu pro růst a zesílení svalů a to zejména kulturisty. Vyznačují se totiž anabolickým efektem.

 

anabolický efekt = syntéza komplexních molekul z jednodušších (syntéza proteinů z aminokyselin)

 

 

Po užití steroidů tedy dochází k celkovému zesílení organismu. Užívání steroidů je také doprovázeno řadou vedlejších účinků. Užívání steroidů ve větším množství po delší dobu může způsobit aknévypadávání vlasůzežloutnutí a infekce očízežloutnutí kůžezvýšení krevního tlaku a poruchy srdcenadýmánínechutenstvízvraceníprůjem a v horších případech infarkt myokardu či rakovinné bujení a mnoho dalších.

 

 

HORMONY - RŮSTOVÝ HORMON

Růstový hormon (STH, somatotropin, GH, growth hormone) je fyziologická, tělu přirozená, látka podporující růst - zajišťuje zvýšení proteosyntézy, uvolnění mastných kyselin a utilizace tuků pro energii, diabetogenní účinky (snížení utilizace sacharidů na úkor mastných kyselin). Výsledkem je zvýšená tvorba svalové hmotyzábránění tvoření a ukládání tuků.

 

 

 

b) ZAKÁZANÉ METODY

 

KREVNÍ DOPING - METODY ZVYŠOVÁNÍ PŘENOSU KYSLÍKU

Krevní doping zahrnuje podání krve, červených krvinek či umělých přenašečů kyslíku sportovci. Podáním červených krvinek se zvýší kapacita krve pro přenos kyslíku - zvýší zásobení svalu kyslíkem - zvýší výdrž svalu. To pomáhá zejména při vytrvalostních sportech jako například cyklistikaplavání nebo veslování. Krevní doping patří mezi nejhůře odhalitelné metody dopingu a je velice obtížné doping prokázat.

Krevní doping je možné aplikovat dvěma způsoby: hormonem erytropoetinem či transfúzí krve.

 

1) ERYTROPOETIN (EPO)

Erytropoetin je hormon vznikající v ledvinách. Jeho hlavní funkcí je stimulace kmenových buněk kostní dřenězvýšení produkce červených krvinek s následným zvýšením přenosu kyslíku. 

 

2) TRANSFÚZE KRVE - MANIPULACE S KRVÍ SPORTOVCE

Sportovci je po dobu přibližně 6 týdnů odebírána jeho vlastní krev. Po odebrání krve trpí sportovec deficitem červených krvinek načež tělo zareaguje tvorbou nových krvinek a hladina se vrátí do normálu. Přibližně 2 dny před závodem se sportovci vrátí původně odebraná krev. Tím dochází k výraznému zvýšení počtu červených krvinek a zvýšení přenosu kyslíku. Teoreticky se dá použít i krev dárce, ta je ale snadněji odhalitelná při laboratorních testech.

 

Lze krevní doping pomocí vlastní transfúze odhalit?

Ano, lze. Momentálně se nejčastěji používá metoda důkazu zbytků plastů, ve kterých je krevní transfúze uskladňována. Nicméně, jak už bylo řečeno, je extrémně obtížné krevní doping prokázat.


 

 

TECHNICKÝ DOPING 

Technický doping zahrnuje jakékoli zařízení nebo technologii, které mohou zvýšit výkon sportovce nad rámec toho, co je možné pouze na základě jeho fyzických schopností a tréninku.

 

PLAVKY LZR RACEER

V roce 2008 byly na trh uvedeny plavky LZR RACEER od společnosti Speedo. Plavky měly imitovat žraločí kůži, odpuzují vodu a dokáží snížit tření až o 10 %, napomáhají také ke zpevnění celého těla a udržení optimální hydrodynamické polohy. Plavky byly používány na Olympijských hrách v roce 2008 v čínském Pekingu. Při této olympiádě padly tři světové rekordy. 98 % plavců, kteří získali medaili, mělo na sobě plavky LZR RACEER.

Plavky Raceer s sebou přinesly nová antidopingová opatření. Pánské plavky smí zakrývat plochu od pasu dolůdámské plavky od ramen po kolena.

 

 

DOPINGOVÁ KONTROLA

Při dopingové kontrole se odebírá vzorek tělních tekutin za cílem zjištění přítomnosti zakázané látky, jejích metabolitů nebo indikátorů. Kontrola může být prováděna při soutěži nebo kdykoliv mimo soutěž.