Proč po chemoterapii vypadávají vlasy?

 

CO JE TO CHEMOTERAPIE?

 

Chemoterapie je obecně jakákoliv léčebná terapie, při které se vpravují chemické látky do těla - například antibiotikum, virostatika či antipyretika. Pokud před vámi lékař zmíní termín chemoterapeutika (a že je budete užívat), nemusíte se bát, může se jednat i o léčbu obyčejného infekčního onemocnění. V dnešní době je ale termín chemoterapie a chemoterapeutika chápán spíše jako protinádorová léčba.

 CO JE TO NÁDOROVÉ ONEMOCNĚNÍ A JAK VZNIKÁ?

rakovina (nádorové onemocnění) je jedno z nejvíce znepokojujících slov, které můžeme slyšet

 

Rakovina vzniká nekontrolovatelným dělením buněk. Základem vzniku rakovinného bujení je mutace v DNA. Mutace může být způsobena několika faktory - genetickými predispozicemi, expozicí karcinogenům, ionizujícím zářením. Mutace genů narušuje jinak regulovatelný buněčný cyklus a buňky se začnou nekontrolovatelně dělit. Rakovinné buňky ztrácejí schopnost reagovat na signály pro růst a dělení. To znamená, že ať se organismus snaží, jak se snaží, není možné toto dělení nijak zastavit.

 

BUNĚČNÝ CYKLUS

Za normálních okolností dokáže lidský organismus kontrolovat, jaké a kolik buněk se bude dělit. Každá buňka prochází procesem zvaným buněčný cyklus. Buněčný cyklus je sled dějů, které vedou k rozdělení buňky mitózou nebo meiózou. Doba trvání jednotlivých buněčných cyklů se liší dle typu buňky. Rychle se dělící buňky jsou například bakterie, buňky střevní sliznice či vlasové folikuly. Naopak velice dlouhý buněčný cyklus mají nervové buňky, oocyty nebo lymfocyty.

Nově vzniklá buňka se po mitóze (meióze) začíná připravovat na další dělení syntézou DNA, proteinů a všech potřebných látek. Celý tento proces je velice přísně hlídán a kontrolován a v případě jakékoliv chyby je buňka opravena nebo zlikvidována.

 

 

 

Čím více buněk se vytvoří (projde mitózou či meiózou), tím je vyšší pravděpodobnost mutace. Pokud se taková mutace objeví, aktivuje se proces reparace a případně následné apoptózy a poškozená buňka je zničena, aby se zamezilo dalšímu množení tohoto poškození. V případě, že dojde k chybě reparace či aktivace apoptózy, objeví se abnormální buňka. Následně se poškozená buňka dále nekontrolovatelně množí až vznikne nádorové ložisko. Nádorové ložisko se napojí na krevní oběh organismu a vyživuje se společně s ním. Pokud nezachytíme onemocnění včas, mohou buňky cestovat skrz krevní oběh a začít se množit i v jiných částech těla - to označujeme jako vznik metastáz.

 

 

 

 

CHEMOTERAPIE JAKO ZPŮSOB LÉČBY RAKOVINY

 

PROČ PO CHEMOTERAPII VYPADÁVAJÍ VLASY?

Pokud léčíme například angínu, zaměřujeme se na příčinu onemocnění - bakterie. Bakteriální a lidské (eukaryotní) buňky jsou poměrně odlišné, mají odlišné komponenty a metabolismus, a toho můžeme při léčbě využívat. Léčba je pak cílená na zabití pouze bakteriálních buněk a nikoliv našich buněk.

Nádorové buňky jsou velice podobné jako naše normální zdravé buňky. Z tohoto důvodu je léčba rakoviny velice složitým procesem. Je obtížné cílit léčbu pouze na poškozené buňky a léčba se tak většinou neobejde bez zasažení i zdravých buněk. Chemoterapie se zaměřuje na rychle se dělící buňky a obstojně je likviduje. Rakovinné buňky ztratily schopnost kontroly buněčného cyklu a tudíž mají schopnost se velice rychle dělit a patří mezi nejrychleji se dělící buňky vůbec.

Rychle dělící buněk máme v těle všichni. Jsou to například buňky kostní dřeně, trávicího traktu, buňky kůže a vlasových folikulů. Chemoterapie tedy likviduje nádorové buňky, ale i ostatní buňky s rychlým buněčným cyklem. Tedy například i buňky vlasových folikulů, proto po chemoterapii dochází k zástavě růstu vlasů a chlupů a jejich následnému vypadávání - allopecii.

 

 

V ČEM SE LIŠÍ NÁDOROVÉ A ZDRAVÉ BUŇKY?

  • schopnost nekontrolovatelného růstu - nádorové buňky jsou rezistentní k signálům pro růst a dělení

 

  • mutace v DNA - umožňují jim neomezený růst

 

  • schopnost metastázovat - nádorové buňky mohou migrovat krevním řečištěm a vytvářet sekundární nádorová ložiska

 

  • proteiny na povrchu nádorových buněk - dokážou bránit přirozené imunitní odpovědi organismu

 

 

 

 

JAK JSME NA TOM S RAKOVINOU V ČESKU? 

 

Rakovina je stále hlavní příčinou úmrtí - a to nejen v České republice. Ročně na ni zemře průměrně 27 000 pacientů. Dle statistik se dokážeme jednoduchým výpočtem dostat k faktu, že každých 20 minut zemře v České republice 1 pacient z důvodu nádorového onemocnění. 


 

 

 

 zdroj statistik: ICP