Brainfreeze

Brainfreeze

Také neradi pijete ledovou tříšť, koušete zmrzlinu nebo cokoliv jiného ledového, protože vám vždy zamrzne mozek? Co je to brainfreeze a proč k němu dochází?

 

do češtiny se brainfreeze překládá jako ledohlav nebo mozkozámrz

 

Co je to brainfreeze?  

Brainfreeze, také znám jako ice cream headache nebo (pokud máte raději odborné názvy) neuralgia sphenopalatina, se objeví pokud podráždíte horní patro extrémně studeným podnětem, například zmrzlinou. Jedná se o intenzivní bolest v oblasti čela, která rychle přijde a rychle odejde (pár vteřin, maximálně 2 minuty).

 

A co se tedy děje? 

V oblasti horního patra prochází trojklanný nerv (nervus trigeminus) - pátý hlavový nerv. Tento nerv podráždíme konzumací studeného. Trojklanný nerv po podráždění způsobí následující odpověď:

 

Zjednodušeně řečeno: tělo, v závislosti na vlastní i okolní teplotě, mění průtok krve tím, že se cévy buď zúží nebo roztáhnou. Roztažení cév následně podráždí receptory pro bolest.

 

1. Dochází k ochlazení kapilár (cév) horního patra studeným podnětem. Tělo se snaží nějakým způsobem opět ohřát nebo alespoň zamezit úniku dalšího tepla. Dochází k zúžení cév (vazokonstrikci). Zúžení cév snižuje průtok krve k povrchu těla - a tím zachovává tělesné teplo.

2. Rychlé znovuohřátí z důvodu nadechnutí teplého vzduchu (zejména pokud je vedro). Ohřátí vede naopak k rozšíření cév (vazodilataci). Rozšíření cév zvyšuje průtok krve k povrchu těla - a tím rychlejší uvolňování tepla a ochlazení. Při rozšíření cév jsou drážděny receptory pro bolest a vzniká brainfreeze.

 

Na podobném principu fungují například i migrény a bolesti jsou si velmi podobné.

 

 

První pomoc?

Přiložte jazyk (prst) na horní patro - tím podpoříte zachování tepla a brainfreeze rychleji odezní.

 

 

Pro zajímavost - brainfreeze zažívají i jiná zvířata - například kočky, psi či koně.